Descobreix el Castellot

En aquesta ocasió ens endinsarem de ple en la història d’uns dels racons més privilegiats de Castellví de la Marca.

Al voltant del segle X, entre els comptats carolingis i els espais islàmics d’al-Àndalus se situava una àmplia franja de frontera, una terra desorganitzada, insegura i pràcticament buida que incloïa el Penedès. Per fer front a aquesta situació es van construir castells, 193 en tota la franja catalana, que defensaven militarment el territori. Estaven situats en llocs de difícil accés, a sobre de pics o de penyes per un bon control visual de la zona.

L’imperi carolingi va construir a les seves fronteres unes entitats geogràfiques i militars que s’han anomenat Marques. La toponímia ha deixat rastres d’aquest fet a Castellví de la Marca, antigament Castellvell de la Marca. Del poble vell queden escassos vestigis. Castellvell estava situat sota el castell conegut com el Castellot.

El Castellot és un dels miradors més esplèndids del Penedès, a sobre d’un penya-segat de 469 metres. El Castellot s’esmenta per primera vegada en 977 en ocasió d’una venda que va fer el comte Borrell de Barcelona. Aquest castell defensava els límits occidentals de la comarca, i va ser el centre juntament amb el de Castellvell de Rosanes- d’un dels llinatges feudals més importants de la Marca del Penedès, els Castellvell, els quals van adquirir la propietat cap al 1023.

Enganxats a la cinglera i prop de la torre hi ha les restes de l’església romànica de Sant Miquel que era la capella del castell. L’església també tenia les advocacions de Sant Pere i de Santa Maria. Aquí residia un sacerdot que s’havia de celebrar diàriament missa (1293). En l’altar de Santa Maria dels dissabtes, el de Sant Miquel els dimarts, i al de Sant Pere dels altres dies.

Us proposem diversos circuits d’orientació per la comarca de l’Alt Penedès!

Utilitzant l’eina de l’orientació, us convidem a descobrir llocs màgics i únics d’aquest entorn amb llarga tradició de vinyes, cellers i castells.

A més de descobrir aquests racons, us oferim un curs introductori d’orientació, per poder dur a terme aquesta experiència amb èxit, preservant així el màxim plaer en descobrir el camí i aquests entorns tan únics.

L’activitat inclou:

 • Curs introductori a l’Orientació
 • Mapa topogràfic de la zona
 • Brúixola

Material necessari per dur a terme l’activitat:

 • Motxilla 10 o 20 litres
 • Bambes o botes de trekking
 • Aigua
 • Entrepà, barretes o similar
 • Paravent o Goretex
 • Jaqueta Primaloft o similar

Aquest recorregut abalisat està dissenyat per a tots els públics (entre 7 i 75 anys).

 • Famílies amb nens a partir de 7 anys
 • Grups d’amics
 • Parelles
 • Fins i tot en solitari és una bonica experiència

Les persones que poden realitzar aquesta ruta integra han de tenir un coneixement i una experiència baixa o mitjana en activitats de muntanyisme més d’un bon nivell físic. Han de comptar amb tot el material exposat anteriorment i no pot faltar cap ítem per a la total seguretat dels participants.

No dubtis a contactar per a més informació 🙂

Data

06 maig 2021
Finalitzat!

Hora

08:00 - 18:00

Cost

18€

Lloc

Castellví de la Marca
Alt Penedès
Toni Gonzalez

Organitzador/a

Toni Gonzalez
Phone
637380630
Mail
antoniog.senda@gmail.com
Lloc Web
https://instagram.com/freecampi/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *