

ESCALADA VERS LA INTEGRACIÓ SOCIAL
Proposta d’escalada amb una finalitat lúdica, educativa i terapèutica pels nostres participants
OBJECTIUS
- Motivar el jovent a executar activitats fisicoesportives com ara l’escalada.
- Acompanyar als participants durant el procés de superació personal.
- Millorar l’autoestima dels participants.
- Aprendre les tècniques bàsiques d’escalada
OBJ. ESPECÍFICS
Motivar els joves a executar activitats d’esport com l’escalada.
Acompanyar als participants durant el procés de superació personal.
Millorar l’autoestima i confiança dels participants.
Millorar la cohesió grupal.
Eliminar prejudicis i estigmes socials.
Atorgar valors de respecte i igualtat.
Aprendre a tolerar la frustració.
BENEFICIS
- És una activitat de valors.
- Redueix estigmes socials.
- S’assumeixen responsabilitats.
- Promou la confiança en un mateix i en els altres.
- Es forma part d’un col·lectiu o sector.
- Es desenvolupa el respecte pel medi natural.
- Disciplina – Cal mantenir una constància.
- Augmenta el nombre de vivències i vincles.
“L’espai esportiu s’ha convertit en un lloc de reunió on es relliga la societat i es materialitza la communitas”
Presentació DE LA PROPOSTA
Es tracta d’una activitat recreativa interdisciplinària involucrant les diferents dimensions de la persona:
- Activitat física
- Aptitud psicològica
- Interacció vers el medi i altres participants…
Trobem en l’escalada una eina meravellosa pel que fa al jovent. És integradora en quant s’associa a un col·lectiu molt lligat a la muntanya en general i no exclusiu a condicions físiques o psicològiques treballades i per tant, és molt motivadora.
QUÈ FAREM?
La motivació convida a continuar exercint l’activitat millorant així l’execució i satisfacció personal en superar i millorar ràpidament a cada sortida. La continuïtat es manté gràcies a una disciplina demandada pel mateix reforç positiu que aporta la manca de competició; els reptes són personals.
La metodologia proposada involucra tant als participants usuaris com als educadors o monitors del centre interessat, si volen. Es tracta d’una dinàmica o tots els integrants intervenen de manera horitzontal.
S’avaluen les mancances del grup i es redacta un projecte específic en funció d’aquestes en conjunt amb un educador o equip d’educadors del centre interessat.
Es tracta d’instruir als joves i l’educador oferint eines de cohesió social i d’empoderament personal dirigint els exercicis específics en què es treballaran els objectius assenyalats en cada cas.
BREU DESCRIPCIÓ
La pràctica de l’escalada proporciona confiança i seguretat, tant en un mateix com en els altres. A més millora l’autoestima al ritme en què s’assoleixen els objectius proposats per cada escalador.
Sabent que l’equilibri és el principal factor a tenir en compte en l’escalada, no importa la diversitat morfològica de participant sinó la seva propiocepció.
Cada persona té els seus límits i aptituds i aquests es respecten en cada integrant del grup.
“No hi ha dos cossos iguals i la forma de resoldre una seqüència de manera fàcil no té per què coincidir amb la que faci servir un altre escalador, amb diferent antropometria i manera d’escalar.” – Bergua 2009
L’escalada millora l’atenció i fomenta l’apoderament individual a l’hora de prendre decisions. D’altra banda, és una bona manera d’eliminar l’estrès.
Durant tota la sessió el cervell busca optimitzar les possibilitats per aconseguir el següent objectiu immediat concentrant-se en trobar el proper punt d’adherència i sustentació. D’aquesta manera, s’eludeixen els pensaments externs a la pràctica.
En l’àmbit social, l’escalada és una fantàstica manera de conèixer gent i crear vincles. La companyonia és fonamental, ja que no és un esport individual, ha de practicar sempre en companyia.
És un treball de dos; la seguretat de l’escalador depèn sobre manera del seu company, el que implica una confiança total entre tots dos.
S’estableix un vincle de confiança molt forta sense ser invasiu a l’espai personal.
COM HO FAREM?
Es proposa un curs d’escalada, o de muntanya on els integrants assoleixen valors de respecte, autosuficiència i confiança.
En aquests casos incidim en experiències sensorials, activitats motivacionals i de cohesió grupal.
S’elabora un calendari juntament amb el centre i una metodologia de funcionament específica, bé sigui en grup o individualment si escau.
Dins les sessions al rocòdrom, compten amb escalfaments dinàmics i jocs. Es complementen amb exercicis individuals o col·lectius al mur d’escalada o a l’espai adjacent.
Les jornades a l’aire lliure es proposen com a activitat del dia, quedant a un punt de Barcelona i passant el dia escalant a un sector de la muntanya fora de perill i amb la supervisió d’un professional.
L’objectiu d’aquestes jornades és proveir als participants de responsabilitat i consciència del medi natural.
QUI PARTICIPA?
Volem dur a terme una rutina d’un o dos cops per setmana a un rocòdrom proper combinat amb sortides a l’aire lliure on els participants gaudiran de l’escalada en el millor entorn possible, un paratge natural.
Durant les sessions consolidarem el grup com a equip, sense perdre la individualitat de qui el practica. Un tècnic d’escalada dinamitzarà les sessions de manera que fomentem la pràctica de l’escalada amb instrucció, adquirint tècniques de gestualització i seguretat.